INTERVIURILE CONSIERGO: Yazid Ichemrahen, patiseria ca reinterpretare a vietii de zi cu zi

Yazid, invitatul special al celei de-a treia editii a Fête de la Gastronomie, Campion mondial în patiserie si inghetata, la numai 24 de ani, are un parcurs profesional de exceptie.

  • A crescut in Franta, in regiunea Champagne, intr-o familie sociala, unde doi dintre fii erau patiseri. A inceput sa creeze diverse produse de patiserie, alaturi de ei.
  • La varsta de 14 ani, Yazid Ichemrahen  a devenit ucenicul celebrului ciocolatier si patiser Vincent Dallet, la Relais Desserts International;
  • Lucreaza apoi la Maison Pascal Caffet a Troyes, distins cu titlurile de Meilleur Ouvrier de France si Campion mondial în patiserie.
  • Ulterior deschide Pâtisserie des Rêves la Paris alături de Philippe Conticcini și  Angelo Musa, Meilleur Ouvrier de France și Campion mondial.
  • Cariera sa a continuat la celebrul restaurant Relais & Châteaux La Chèvre d’Or, doua stele Michelin, din Eze-Village, unde lucreaza alaturi de chef Didier Elena.
  • La varsta de numai 19 ani lucreaza ca chef patiser la restaurantul Cordeillan-Bages, doua stele Michelin in Gironde, alaturi de chef Jean-Luc Rocha, Meilleur Ouvrier de France si adjunct al celebrului chef Thierry Marx timp de 14 ani.
  • Lucreaza apoi ca sous-chef patisier cu renumitul Joël Robuchon, numit “Chef of the Century” de catre ghidul Gault Millau în 1989, si Meilleur Ouvrier de France, la Hôtel Métropole din Monaco
  • Ulterior ajunge responsabil de cercetare si dezvoltare in cadrul grupului Blachère.
  • În 2014, devine Campion mondial in patiserie si inghețata, si creează brandul YI Conseils.       

Consiergo: Yazid, este tineretea un ingredient necesar in industria ta? Am fost uimita de experienta acumulata pana la 24 de ani, am facut o pararela cu industria modei sau IT in care tinerii sunt cautati fiind foarte creativi?

Yazid: Da, creativitatea este foarte importanta si e bine sa incepi de tanar asa cum am inceput si eu.

Consiergo: In industria gourmet primeaza tineretea sau experienta?

Yazid: Amandoua. Cand esti tanar nu ai foarte multa experienta, dar daca faci ceea ce trebuie cum am facut eu ajungi sa acumulezi multa experienta in timp scurt.

Consiergo: Ai multi tineri in echipa? Care e media de varsta, sunt tineri ca tine?

Yazid: Am angajat recent 48 de persoane in echipa mea si toti sunt foarte tineri, pana in 28 ani.

Consiergo: Toate creatiile tale reprezinta pentru mine opere de arta. Te-as intraba ce procent reprezinta arta/proportii/forma/culoare si cat la suta gust? Ai studii de arta?

Yazid: Gustul reprezinta 95 %, si apoi designul vine din inspiratia pe care mi-o ofera calatoriile mele. Nu am studii de arta.

Consiergo: Care au fost cele mai mari provocari ale carierei tale?

Yazid: Au fost foarte multe provocari pe parcursul carierei mele, Cupa Mondiala a fost una din ele, inainte sa fiu Campion Mondial am fost Campion al Frantei si  apoi Campion al Europei. Ulterior cea mai importanta mortivatie pentru mine a fost sa deschid propriile mele afaceri si sa nu fac greseli.

Consiergo: Cum ti-a schimbat viata succesul pe care l-ai avut în domeniul profesional ?

Yazid: Fara prieteni, iubita, destul de singur pentru ca lucrez foarte mult si prietenii mei sunt de fapt oamenii care lucreaza alaturi de mine.

Consiergo: Care este desertul pe care îl pregatesti cel mai des pentru familie și prieteni ?

Yazid: Prajitura cu iaurt, simpla. E o prajitura franceza pe care, cred eu, toate mamele o prepara pentru copiii lor, pentru ca e una dintre cele mai simple retete: putin iaurt, doua cani de faina, trei cani de zahar, putin unt. Este o prajitura care seamana, intr-un fel, cu chec-ul.

Consiergo: Calatoresti mult. Cum iti infuenteaza asta pespectiva asupra creatiilor tale culinare ?

Yazid: Sunt foarte curios, imi place sa privesc tot ce e in jurul meu, fresce, lumina, arbori, designul unui pahar..

Consiergo: Ce ti-a placut in Romania?

Yazid: Nu am avut mult timp in Romania dar am remarcat ca femeile sunt foarte frumoase.

Consiergo: Care sunt inspiratiile tale atunci cand reinterpretezi un desert clasic?

Yazid: Ma uit mai intai la ceea ce e inauntru, la ingrediente si va dau exemplu, prajitura Foret Noir: este o prajitura cu cirese si i-am dat forma unei cirese. Fac sport cam 2 ore in fiecare zi si cand fac sport ma gandesc la asta.

Consiergo: Care crezi ca este desertul absolut pe care fiecare om ar trebui sa il consume din cand in cand?

Yazid: Nu stiu ce sa raspund pentru ca imi plac foarte, foarte multe deserturi, e greu pentru mine sa aleg.

Consiergo: Daca tu ai fi un desert, ce desert ai fi ?

Yazid: Un ecler cu caramel sarat.

Consiergo: Care a fost primul desert sau fel pregatit in copilarie?

Yazid: O prajitura cu iaurt. In copilarie, in fiecare miercuri, daca eram cuminte, eram lasat sa pregatesc prajitura cu iaurt. Asta ma facea foarte fericit.

Consiergo: Ce ne sfatuiesti, putem combina inghetata cu fructe? Daca da, cu ce fructe? Sau cu ce fruct poti combina o prajitura de ciocolata?

Yazid: Cu ciocolata merge fructul pasiunii; sau capsunile, nuca de cocos, mango, mai toate fructele exotice. Cu inghetata toate fructele. Cum ciocolata de buna calitate este amara este bine sa folosim un fruct acid ca sa echilibreze gustul.

Consiergo: Face diferenta un produs bio de unul regular? Face zaharul de trestie diferenta ? Care este cea mai buna cacao?

Yazid: Da, un produs bio e mult mai bun. Zaharul brun nu face diferenta, doar culoarea. Cacao de Venezuela,  nu este o cacao standardizata.

Consiergo: Folosesti oua crude, sunt indicate?

Yazid: Da, sigur.

Consiergo: Ai auzit de “papanasi”?

Yazid: Nu, nu am auzit , dar am gustat cornulete cu nuca si mi-au placut.

Vazandu-l apoi pe Yazid in bucatarie, cu cata bucurie gateste si explica, am inteles motto – ul lui: « responsabilitățile nu se dau, se asumă».