Interviul Consiergo – Maia Morgenstern

CONSIERGO: Ce planuri aveti pentru anul 2016. In ce spectacole va putem vedea?
MAIA MORGENSTERN: Suntem la Teatrul National Bucuresti si din acest motiv am sa incep cu asta. Cea mai noua premiera a acestui teatru este “Visul unei nopti de vara” in regia lui Petrika Ionesco. Un spectacol ce-mi prilejuieste marea satisfactie de a ma afla pe scena mare a Teatrului National, intr-o distributie exceptionala alaturi de colegi formidabili din generatii diferite si ma gandesc aici la: domnul Costel Constantin, Claudiu Bleont, Marius Bodochi, dar si colegi foarte tineri Lari Giorgescu, Ana Covalciuc, Raphaela Lei, iar coregrafia Florin Fieroiu, costumele Corina Gramosteanu, muzica Petre Ancuta. Imi este asa de drag acest spectacol pentru ca modul de interpretare pe care il abordez este un fel de a canta, ceva cu totul si cu totul diferit pentru mine, sa-i spun o opera rock, desi e un cuvant prea mare pentru mine.

CONSIERGO: Dumneavoastra interpretati aici rolul Titaniei.
MAIA MORGENSTERN: Da. Este vorba de personajul Titania, zeitatea feminina aflata in conflict cu Oberon, insa cred ca domnul Petrika Ionesco a redescoperit acest text dintr-o optica fiilosofica speciala – varstele iubirii din perspectiva razboiului – in adolescenta sau la maturitate. Apoi, “Vizita batranei doamne”, tot la Teatrul National. Aproape sufletului meu sunt si spectacolele Teatrului Evreiesc, ce se va deschide in luna martie, dupa renovare.

CONSIERGO: Si asta vi se datoreaza!
MAIA MORGENSTERN: Cu totii am reusit sa convingem autoritatile ca era imperios necesara aceasta restaurare si reabilitare pentru ca aceasta cladire a teatrului face parte din cladirile-monument ale Bucurestiului.

CONSIERGO: Asteptam sa ne tineti la curent si sa ne spuneti cand putem vedea spectacolele Teatrului Evreiesc.
MAIA MORGENSTERN: Asta nu inseama ca noi nu am lucrat in tot acest timp, chiar am scos si noi premiere. De exemplu, “De la Caragiale la Salom Alehem” si este vorba despre o intalnire imaginara ce are loc intr-un tren care este bantuit de tot felul de pasageri; vom intalni personaje stilizate, cunoscute deja si familiare publicului larg.

CONSIERGO: Este un spectacol despre care toata lumea vorbeste in teatru cum ca ar fi exceptional de emotionant. Acolo dansati, cantati si recitati.
MAIA MORGENSTERN: Probabil este “O femeie singura” dupa textele lui Franca Rame si Dario Fo. L-am jucat de curand la “Youthank” un festival organizat de tineri. E un spectacol care imi este foarte drag si care, din pacare, se joaca rar. O femeie singura ce-si inventeaza o lumea in care traieste si in care nu mai e asa de singura, iar starea de cantec tasneste din ea.

CONSIERGO: Deci sa nu ratam!
MAIA MORGENSTERN: Mai sunt si alte spectacole: “Asta seara: Lola Blau” ,”Profesiunea Doamnei Warren” ce se joaca la Teatrul Mic,
“Mic si-al dracu”, “Parcheaza-ti masina la Harvard”. Momentan jucam rar si in diverse spatii, dar de indata ce se va deschide Teatrul Evreiesc, toate isi vor gasi locul acolo. Va fi mai simplu.

CONSIERGO: Ce premiere se anunta in 2016 in care jucati?
MAIA MORGENSTERN: Este un spectacol cu maestrul Radu Beligan, la Teatrul Teatrelli si in curand va voi invita la premiera. Apoi, cu domnul Horatiu Malaele pregatim un proiect pentru teatrul din Ramnicul Valcea, si de asemenea, pregatesc ceva cu domnul Mihai Manutiu la Turda.