Interviu chef Simone Zanoni

Interviu chef Simone Zanoni

Simone Zanoni, chef de cuisine la restaurantul “Gordon Ramsay” de la Trianon, din Versailles si invitatul special al “Fete de la Gastronomie” la Bucuresti, a declarat ca pentru el alegerea meseriei sale a fost naturala, pentru ca a stiut mereu ca e pasionat de mancare si de provocari. Cel care i-a influentat cu adevarat munca este Gordon Ramsay, desi a inceput sa gateasca alaturi de familia sa inca din copilarie.

Consiergo: Stim ca ati inceput sa gatiti la 10 ani indrumat de bunica dumneavoastra. Inca mai au influenta sugestiile si retetele familiei?
Chef Simone Zanoni: Sigur ca da. Cu cat inaintezi in varsta si te maturizezi cu atat te gandesti mai mult la copilarie. Ca bucatar, vrei mereu sa vii cu ceva nou, inovator, extraordinar si aceasta exuberanta uneori te poate deraia de la drumul tau. E bine sa te intorci la baza, la esential din cand in cand. La restaurant gatim carnea de vita, de exemplu, in unt topit si salvie. Ii da cu totul alta aroma. O schimba complet. Asta am invatat de la bunica mea, sa nu arunc astfel de sosuri. Ele pot reinterpreta alte feluri de mancare. De altfel, mirosul de salvie in unt inca imi aminteste de bunica mea. In copilarie, ea gatea des tortellini cu salvie si imi placea mult sa mananc asta cand veneam de la scoala.

Consiergo: Ati lucrat in Anglia, Franta si Italia, tari cu o istorie gastronomica puternica. A trebuit sa va adaptati retetele pentru a fi pe gustul tuturor?
Chef Simone Zanoni: Nu tocmai. Cand vrei sa faci performanta in ceva trebuie in primul rand sa ai incredere in tine. Am avut si indrazneala, cred. Insa anumite preparate a trebuit putin sa le modific. De exemplu, e mare pacat sa nu folosesti produsele locale proaspete si gustoase. In Franta, pestele se gateste foarte putin si delicat, insa in Anglia el este preferat mult mai bine patruns, aproape ars. Dar in afara de modul de a le gati, in mare ele au ramas aceleasi. Ultimul meu produs este unul care are la baza miel, deoarece in Franta sunt multi crescatori de animale si carnea este foarte frageda si e pacat sa nu incerci un astfel de fel de mancare.

Consiergo: Ati gustat vreun preparat romanesc care sa va placa?
Chef Simone Zanoni: Din pacate, inca nu am apucat deoarece abia am sosit in Romania, insa sunt sigur ca mi-ar placea deoarece se aseamana cu mancarea din Italia cu care eu am crescut. Este un fel de “comfort food”, o mancare satioasa, genul de mancare pe care o imparti cu familia si prietenii. Cred ca imi va placea mult. De altfel, planuiesc sa ma intorc in Romania ca turist pentru cateva zile. Sunt multe locuri frumoase de vizitat aici si, din pacate, acum nu am timp pentru asta.